Atsakymai į dažniausiai jūsų užduodamus klausimus apie alyvuogių aliejų

KAIP IŠSIRINKTI KOKYBIŠKĄ ALIEJŲ:

Kaip atskirti kokybišką alyvuogių aliejų?
Turite justi malonų ir šviežią aromatą. Burnoje turėtume justi kartumą, o aliejui leidžiantis stemple – pikantiškumą, aštrumą. Paragavus burnoje neturi likti riebumo pojūčio, noro nuplauti, nuskalauti burną.

Ar aliejaus kaina yra rodiklis?
Žema alyvuogių aliejaus kaina signalizuoja ne tik apie prastą žaliavą, bet ir apie galimą klastotę. Pavyzdžiui, jei alyvuogės skintos rankomis, o aliejus spaustas iš žalių alyvuogių, kaina bus aukšta. Gali būti, kad iš 100 kg žaliavos bus pagaminta vos 5 ar 10 litrų aliejaus. Tokio aliejaus tiek savikaina, tiek galutinė kaina vartotojui yra tikrai aukšta.

Ar aliejaus kokybė priklauso nuo spalvos?


Spalva, vertinant aliejų, neturėtų daryti įtakos, mat ją galima koreguoti įpilant chlorofilo. Vienuose aliejuose natūraliai daugiau chlorofilo, jis suteikia žalią spalvą, kituose – daugiau karotenoidų, suteikiančių gelsvą spalvą.

Vos šviežiai išspausti aliejai dažniausiai pasižymi sodresne žalesne spalva. Laikui bėgant spalva keičiasi natūraliai, mažėja chlorofilo.

Ar aliejus turi būti kartus?
Kartumas ir pikantiškumas parodo jog aliejuje gausu antioksidantų. Kuo intensyvesni šie pojūčiai, tuo antioksidantų yra daugiau. Aliejai, neturintys bent trupučio aštrumo ir karstelėjimo, yra pagaminti iš sunokusių, rudos spalvos alyvuogių, kuriose nebelikę naudingų medžiagų

Ar ypač tyras alyvuogių aliejus turi kvepėti?
Kvapo ir skonio neturi tik rafinuotas, t.y. cheminiu būdu apdorotas, alyvuogių aliejus. Alyvuogių aliejus gali kvepėti gaiva, ką tik nupjauta žole, gėlėmis, prieskoniais, žolelėmis, riešutais, uogomis, citrusiniais, tropiniais, baltaisiais vaisiais, daržovėmis – kvapas priklauso nuo regiono, klimato, dirvožemio ypatumų. Bet svarbiausia yra tai, kad uostyti alyvuogių aliejų būtų malonu.

Kodėl kai kurie aliejai būna skaidraus stiklo buteliuose?
Ypač tyras alyvuogių aliejus turi būti pilstomas tik į tamsaus stiklo butelius. Vienintelė išimtis - pirmas šviežio derliaus aliejus, dar kitaip vadinamas Olio Novello! Supilstytas į skaidraus stiklo butelius, tam kad nudžiugintų jus ypatingo grožio smaragdo spalva. Taip matomas ir jo tirštumas. Tokiu aliejumi prekiaujama labai trumpą laiką, vėliau spaudžiami aliejai pilstomi tik į tamsaus stiklo butelius.

Ar renkantis alyvuogių aliejų, svarbiausias parametras yra polifenoliai?

Kokybiškas alyvuogių aliejus - tai ne vien polifenoliai, bet ir kiti antioksidantai bei 250 naudingųjų substancijų. Pavyzdžiui, mūsų ypač tyri alyvuogių aliejai pasižymi itin dideliu vitamino E kiekiu, kuris palaiko odos sveikatą, stiprina imuninę sistemą, saugo nuo oksidacinio streso, gerina širdies ir akių būklę bei padeda išlaikyti smegenų funkciją.

Visos jos svarbios ir reikšmingos mums, vartotojams bei apibrėžia alyvuogių aliejaus kokybę. Kiekvienas alyvuogių aliejus pasižymi ir unikalia mononesočiųjų, polinesočiųjų ir sočiųjų riebalų rūgščių proporcija, kuri yra svarbi.

Visi mūsų asortimente esantys alyvuogių aliejai turi daugiau nei 250 mg/kg polifenolių.

Būtent šis kiekis įvardijamas kaip minimalus siekiant apsaugoti organizmą nuo oksidacinės pažaidos. Oksidacinė pažaida yra įvairių uždegimų organizme, širdies ir kraujagyslių, onkologinių bei senatvinių ligų progresavimo priežastis.

Intensyvių aliejų kategorijai priklausantys alyvuogių aliejai visuomet turės didžiulį kiekį antioksidantų. Tas kiekis yra 2-4 kartus didesnis už aukščiau reglamentuose pateikiamą sveikatai naudingą kiekį.  

Poveikis jaučiamas kasdien vartojant bent 20 gramų aliejaus.

Susipažinti su išsamiais aliejaus parametrais galima atvykus į mūsų fizines parduotuves. Kiekvieno aliejaus polifenolius taip pat rasite mūsų svetainėje, skiltyje 'Rūgštingumas ir polifenoliai'.  Kadangi nėra vieningos pasaulinės aliejų tyrimo laboratorijoje sistemos, vienam aliejui gamintojas priklausomai nuo pasirinktos laboratorijos ir sistemos atsiunčia nuo 1 iki 20 lapų išvadų.

Kodėl ant daugelio aliejų butelių nenurodomas rūgštingumas?
Aliejaus rūgštingumas yra vienas iš daugybės parametrų, apibrėžiančių aliejaus kokybę. Europos sąjungos reglamentai numato privalomus duomenis etiketėje bei fakultatyvinius. Draudžiama nurodyti rūgštingumą, nepateikus kitų esminių kokybę nusakančių cheminių parametrų.

Kartu su rūgštingumu privaloma nurodyti peroksidų skaičių, vaškų skaičių, ultravioletinių spindulių absorbcijos parametrus (jų yra 3). Taigi arba pateikiami šie 6 skaičiai, arba nei vienas.

Kadangi rūgštingumas gali būti koreguojamas rafinavimo būdu (rafinuojant aliejų išimami toksinai ir atitinkamai sumažėja rūgštingumas), jis gali būti žemas, tačiau aukščiau nurodyti parametrai ypatingai viršys leistinas vertes. Tuomet suprasime, kad nors aliejus yra žemo rūgštingumo, tačiau jis nepriklauso ypač tyro aliejaus kategorijai, o pavyzdžiui tik tyro aliejaus arba lampante kategorijai.

Gamintojai, kurie nesilaiko įstatymų nustatytos tvarkos ir pateikia rūgštingumą nenurodydami kitų parametrų yra labai nepatikimi.

Taigi, jei norime etiketėje nurodyti aliejaus rūgštingumą, turėsime pateikti dar bent 6 duomenis. Dauguma gamintojų to nedaro.

Susipažinti su išsamiais aliejaus parametrais galima atvykus į mūsų fizines parduotuves. Kiekvieno aliejaus rūgštingumą taip pat rasite mūsų svetainėje, skiltyje 'Rūgštingumas ir polifenoliai'.

Vienas iš mūsų gamintojų  - Madonna dell'Olivo iš Kampanės regiono - pateikia išsamią cheminę savo aliejų lentelę etiketėje.

Reglamentas (EEB) Nr. 2568/91.

 

KAIP LAIKYTI ALYVUOGIŲ ALIEJŲ:

Kaip ir kur reikėtų laikyti atidarytą aliejaus butelį, kad jis kuo ilgiau išliktų šviežias?
Norint išsaugoti gerąsias aliejaus savybes ir prailginti jo galiojimo laiką, geriausia jį laikyti vėsioje, sausoje ir tamsioje spintelėje. Laikykite butelį gerai užsuktą. Didžiausią neigiamą poveikį alyvuogių aliejui turi karštis ir saulė.


Alyvuogių aliejaus nelaikykite šaldytuve. Jis pradeda stingti jau prie 7 laipsnių temperatūros, tad ištraukus ir vėl dedant į šaldytuvą nuolat keičiasi jo būvis - iš skysto į sustingusį.

Kiek laiko jis yra tinkamas vartoti po talpos atidarymo?
Atidarytą aliejaus butelį rekomenduojama suvartoti per mėnesį.

Kaip ir kiek laiko galima laikyti neatidarytą aliejaus butelį?
Vėsioje ir tamsioje vietoje laikomas neatidarytas ypač tyro alyvuogių aliejaus butelis gali stovėti iki 2 metų arba iki kol yra nurodęs gamintojas.

 

APIE SVEIKATĄ:

Kokį aliejų rinktis naudojimui kaip maisto papildą?
Naudingiausi sveikatai aliejai yra malonaus aromato, kartoki ir pikantiški.  Malonus aromatas rodo, kad alyvuogių aliejus yra šviežias, jame nėra prasidėję oksidacijos procesai, arba kitaip tariant, senėjimas. Kartumas ir pikantiškumas rodo, kad alyvuogių aliejus išspaustas iš žalių, nesunokusių ar tik pradedančių nokti alyvuogių, kuriose gausu antioksidantų – polifenolių ir vitamino E.

Itališko skonio gurmanai intensyvių, sveikatai naudingiausių aliejų pasirinkimas>>

Kaip vartoti ypač tyrą alyvuogių aliejų kaip prevencinę priemonę?
Kaip prevencinę priemonę šviežią alyvuogių aliejų rekomenduojama gerti kasdien tuščiu skrandžiu (20 ml ar daugiau) arba termiškai neapdorotą su maistu. Tačiau norint jausti realią naudą sveikatai, šį produktą turime vartoti reguliariai ir gausiai.
Gausų antioksidantų alyvuogių aliejų galima naudoti ir išoriškai – norint pamaitinti odą (alyvuogių aliejus nepriklauso alerginių medžiagų grupei, todėl tinka jautriai, tiek sausai, tiek riebiai, odai), pažeistus plaukus, nagus.

Kokia yra ypač tyro alyvuogių aliejaus nauda sveikatai?
Alyvuogių aliejaus vartojimas apsaugo organizmą nuo oksidacinės pažaidos, t. y. slopina uždegimus, širdies ir kraujagyslių ligas, onkologinių ir kitų ligų progresavimą. Naujausių tyrimų duomenimis, reguliarus ypač tyro alyvuogių aliejaus vartojimas, apsaugo nuo Alzheimerio, demencijos, Parkinsono vystymosi, nutolina menopauzę, mažina tikimybę susirgti depresija, gerina atmintį, koncentraciją ir kognityvinę funkciją, mokinių bei atletų produktyvumą.

Kokį maksimalų kiekį alyvuogių aliejaus galima vartoti kasdien? Daug kur sakoma, kad aukštos kokybės aliejų galima vartoti gausiai, ar tai tiesa?
Tiesa! Kokybiško ypač tyro alyvuogių aliejaus drąsiai galite vartoti gausiai ir kasdien, jūsų organizmas tikrai padėkos!

Džiaugiamės, kad jau Europos Sąjungos reglamentuose patvirtinta, jog kasdien ryte tuščiu skrandžiu vartojant bent 20 gramų alyvuogių aliejaus, kuriame yra minimalus 250 mg/kg polifenolių kiekis, organizmas apsaugomas nuo oksidacinės pažaidos, kuri yra širdies, kraujagyslių, senatvinių, onkologinių ligų priežastis.

Tačiau norint jausti realią naudą sveikatai, reikia rinktis kokybišką alyvuogių aliejų bei jį vartoti reguliariai ir gausiai.

Toks aliejus tinkamas absoliučiai visų patiekalų gardinimui, o taip pat ir kepimui. Dauguma pirkėjų vis dar aliejų perka tik salotoms, bet mes rekomenduojame jį išbandyti ir šlakstant ant sūrių, mėsos, žuvies užkandžių, keptų daržovių, mėsos ar žuvies kepsnių, makaronų, ryžių, bulvių. Saldžių kepinių gamyboje aliejų galima naudoti vietoj sviesto.

Reglamentas (EEB) Nr. 432/2012

 

APIE ALIEJŲ KEPIMUI:

Kurie jūsų parduodami aliejai tinka kepimui?
Visi! O visi, nes yra spausti iš žalių nesunokusių alyvuogių, kuriose yra daug natūralių antioksidantų.

Kokį alyvuogių aliejų galima naudoti kepimui?
Renkantis alyvuogių aliejų kepimui svarbiausiu parametru tampa rūgštingumas. Kuo jis žemesnis, tuo sveikesnės alyvuogės naudotos aliejui spausti, tuo daugiau jose ir atitinkamai aliejuje antioksidantų, kurie kaitinimo metu neleidžia susidaryti kancerogenams arba yra jų neutralizuojami.

Iš žalių, nesunokusių alyvuogių spausti aliejai dažniausia pasižymi itin žemu rūgštingumu. Maksimalus leistinas rūgštingumo kiekis ypač tyro alyvuogių aliejaus kategorijoje yra 0.8 %. Taigi šie aliejai ypatingai tinka kepimui.

Kokybiškas, žemo rūgštingumo, ankstyvųjų alyvuogių aliejus tinkamas kepti, troškinti, gruzdinti iki 240 laipsnių temperatūroje.

Ar tiesa, kad ir koks kokybiškas alyvuogių aliejus bebūtų, kepant ant jo dingsta visos naudingosios medžiagos?
Netiesa. Gaminant su kokybišku alyvuogių aliejumi, jūsų patiekalas yra saugus, apsaugotas nuo kancerogenų susidarymo, daržovės, termiškai apdorotos su alyvuogių aliejumi leidžia pasisavinti naudingas medžiagas, vitaminus, gaminant mėsą neutralizuojamas sočiųjų riebalų rūgščių poveikis.

Tiek aliejaus, tiek ir žinoma, ruošiamo maisto stenkitės neperkaitinti, neperkepti, nepervirti, tokiu atveju naudingosios savybės nebus prarastos. Kepimui naudokite tik kokybišką, žemo rūgštingumo, ankstyvųjų alyvuogių aliejų su natūraliais antioksidantais.

NEMOKAMAS SIUNTIMAS

Nuo 50 eur Lietuvoje siunčiame nemokamai, išskyrus Kuršių Neriją

GREITAS PRISTATYMAS

Pristatome per 2 darbo dienas tiesiai į namus arba artimiausią paštomatą